De jeugd

Jonge mensen kiezen steeds minder vaak voor een carrière in de zorg.

Volgens het desbetreffende artikel hebben de verhalen over slechte salarissen, onregelmatige diensten en de grote werkdruk een verwoestende werking op elke tiener die een carrière in de zorg ambieert.

Stemmingmakerij wint het van de positiviteit.

Tijdens het hoogtepunt van de corona-periode werkte onze jongste dochter op een afdeling waar ouderen met dementie en een covid-besmetting werden opgevangen. Zij had geen baan meer als gevolg van covid en wilde nuttig zijn. Zonder zorg-achtergrond maar gewapend met enthousiasme, stapte ze erin.

Na haar eerste avonddienst appte ze me. Hoe het kon dat ik het werken in de zorg al die jaren had gecombineerd met een jong gezin.

‘Wat knap van je mam. Dat je toen voor ons zorgde en ook voor hen. Ik vind het zo bijzonder dat je dat hebt volgehouden. Dank je wel, voor al je liefde en zorg’.

Ik vond het ontroerend dat ze dat zei. En ook al beaam ik dat het bij tijd en wijle echt tropenjaren waren, het leverde me ook iets op.

Praktisch gezien was die onregelmatigheid echt fijn. Wij hebben nooit gastouders, kinderopvang of grootouders nodig gehad. Wij deden het samen.

Wij werkten om de kinderen heen. Ik werkte in de avonden en de weekeinden en toen ze op school zaten tijdens de nacht.

Scheelde veel geld en veel gedoe.

En ik kon mijn zachtheid kwijt in mijn werk. Mijn menselijkheid. Alle warmte die ik in me draag.

Daarnaast leerde ik omgaan met tegenslag, want ik zag die tegenslag elke dag ‘live’ om me heen.

Het leerde me veerkracht.

Dankbaarheid voor dat dagelijkse.

De rijkdom van eenvoud.

Mijn positieve natuur was mijn anker, mijn werk voegde daar nog een schep aan toe.

De rauwheid van het leven en van de dood is er dagelijks nabij. En soms is de menselijke natuur gruwelijk. Maar dat zijn ook lessen. Wat ik anders wilde doen in het leven.

Verder vind ik persoonlijk de diversiteit aan carrièremogelijkheden mooi in ons vak, een diploma is een stevige basis waar je alle kanten mee op kan. Ruimte om te onderzoeken wat het beste bij je past. Dat is heel waardevol.

Perfect is het nooit. Dat is het nergens.

En er valt veel te verbeteren, ook waar.

Maar daar zit tevens de uitdaging. De zorg wereld staat nooit stil en alle nieuwe ontwikkelingen zijn razend interessant.

Laten we die echte verhalen wat vaker aan onze jeugd vertellen.

Cynthia bundelde al haar zorg ervaringen in een mooi boek ‘Zorgliefde’.

Rouwverlof

Ik heb het altijd bijzonder gevonden om te waken aan iemands bed. Bijna altijd bij een voor mij onbekende en toch maakte dat geen verschil. Het contact dat er op dat moment ontstaat, is zo puur, zo wezenlijk. Het maakte diepe indruk op me.

Ik droeg het met me mee, in stilte. Ook verpleegkundigen hebben een beroepsgeheim.

De intieme sfeer die er vaak heerste tijdens het waken is lastig onder woorden te brengen. Net als de emotie van dat onverbiddelijke afscheid, het ‘nooit meer’ dat zo bruut doorzingt in alles wat je daarna doet.

Elke dag is een eerste dag zonder, en niks is ooit meer zoals het de dag ervoor nog was.

Dat grijpt in.

Ik vergelijk het weleens met de start van een leven. Ook ingrijpend, ook intens. Eigenlijk zouden we net zo zorgvuldig om moeten gaan met een afscheid. Inclusief ondersteuning thuis, rouwverlof en begrip voor de nabestaanden. Tijd om te wennen, tijd om af te ronden.

Ik denk dat ik daarom deed wat ik zeven jaar lang deed: thuis ondersteunen zodat iemand in de omgeving van dat eigen thuis afscheid kon nemen van zijn of haar leven. Te midden van alles wat zo vertrouwd is.

Zo eigen.

En zelfs als zorgbemiddelaar doe ik dat, als ik het kan. Pasgeleden kregen we een verzoek voor een opname tot aan de datum van iemands euthanasie. Door onvoorziene omstandigheden duurde de uitvoering ervan nog een week of twee en thuisblijven lukte eenvoudigweg niet meer. De wanhoop klonk tijdens ons gesprek in alles door.

Dus kwam ze twee weken bij ons wonen.

Haar directe familie kon tijdens die periode de intensieve zorg voor haar grotendeels aan ons overlaten, zij konden enigszins bijkomen en thuis werd tegelijkertijd alles verder in gereedheid gebracht. Na die twee weken ging ze naar huis, met een grote glimlach op haar gezicht. Afscheid van haar leven had ze al genomen, dat definitieve afscheid ontving ze in de warmte van haar eigen thuis. Tussen alle mensen waar ze zo van hield.

Precies zoals ze dat wilde.

Prachtig vond ik dat.

Cynthia schreef twee bundels vol met haar Zorgliefde.