Kop van Jut

Als de realisatie van de begroting van een zorgorganisatie uit de pas begint te lopen, is leegstand / onderbezetting één van de hoofdoorzaken.

Oorzaken van onderbezetting
Organisaties worstelen echter vaak met het vinden van de èchte reden van onderbezetting. Als gegevens hierover ontbreken, zien we zeer regelmatig gebeuren dat de conclusie getrokken wordt dat afdeling Zorgbemiddeling/Klantadvies wat beter haar best moet gaan doen. ‘Want hoe kan het zijn dat we met zo’n wachtlijst nog leegstand hebben’?

De èchte redenen zijn echter divers en vragen elk om een eigen aanpak. We noemen enkele voorbeelden uit de praktijk van de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Ouderenzorg:

  • COVID-19 – cliënten, verwanten en wettelijk vertegenwoordigers, zijn geschrokken door de eenzaamheid die ontstaan is door het bezoekverbod in verpleeg- en verzorgingshuizen;
  • Onderbemensing op locaties a.g.v. personeelstekort;
  • Onderbemensing op locaties a.g.v. ziekteverzuim;
  • (Achterstallig) onderhoud.

Gehandicaptenzorg

  • Onduidelijkheid over de geboden expertise;
  • Onvoldoende informatie over de woonruimte;
  • Aanbod sluit niet meer aan bij de beoogde doelgroep;
  • (te) veel schijven in het proces van zorgvraag naar zorgaanbod;
  • Zorgbemiddelaars voelen zich eigenaar van de leegstand en de lijnorganisatie kijkt toe.

Transparantie
Het werken aan oplossingen voor de bovengenoemde zaken, kan pas plaatsvinden als de organisatie in haar werkprocessen deze frictie inzichtelijk heeft.

Het is dan essentieel dat medewerkers de redenen, zonder poespas, kunnen vastleggen. Dan ontstaat er transparantie en kan er gericht aan verbetering worden gewerkt.

Managementinformatie
Als de oorzaken van leegstand eenvoudig opvraagbaar zijn, kunnen deze als onderlegger gebruikt worden bij bila’s en directieoverleggen. Dan kan de focus op de oorzaak liggen in plaats van op het gevolg. En hoeft afdeling Zorgbemiddeling/Klantadvies niet meer Kop van Jut te zijn.

Gescheiden

‘Ik ga eraan kapot’ zegt hij wanhopig, zijn stem klinkt schor van emotie. Ik hoor hem zijn keel schrapen, in een verwoede poging om al dat verdriet weer onder controle te krijgen. Mijn hart krimpt ervan samen, want ook mijn ouders zijn kwetsbaar en op leeftijd. ‘Papa zoekt mijn moeder, dag en nacht, hij vergeet constant dat mama opgenomen is. Hij slaapt niet, en wij dus ook niet, we zijn kapot’.

Ik leef met ze mee en vind het zo treurig, steeds opnieuw. Want ik hoor een verhaal zoals het zijne helaas niet voor het eerst, en ik kan er wel van uitgaan dat het ook niet voor het laatst zal zijn. Een ouder echtpaar, dag na dag thuis moeizaam balancerend met hun steeds zwakkere gezondheid. Een echtpaar waar een van beide twee dementie heeft, en de partner uit alle macht probeert die regelmaat in huis vast te houden, die aanstuurt en instrueert ondanks die hoge leeftijd. En die vaak zo moe is, en de kracht mist om dat nog veel langer vol te houden. Die naast geliefde, ook ineens verzorger wordt en nog zoveel meer. Het is als afscheid nemen, terwijl die allerliefste er nog gewoon is, en eigenlijk ook weer niet, niet meer echt. Het is hartverscheurend in het kwadraat.

En toen viel corona hun leven binnen, en raakten ze beiden besmet. Net als hun kinderen, die bij toerbeurt zorgden voor hun ouders. Met een moeder die steeds maar zieker werd, en uiteindelijk opgenomen moest worden. Naar het ziekenhuis wilde ze niet, voor haar geen intensive care of andere kunstgrepen in dat laatste stukje leven. Heel stellig deelde ze mee dat ze geen polonaise meer wilde aan haar oude lijf. En zo kwam ze bij ons. Haar man was zijn kompas kwijt; zonder haar nam zijn verwarring steeds grotere vormen aan. Uur na uur was hij op zoek, volkomen uit het lood geslagen omdat hun normale rustige leven zo ruw was opgeschrikt. Jemig wat hij miste haar. Die dagelijkse routine zo bruut verstoord, het was voor hem ongrijpbaar, deze verandering. Dat was het moment dat zijn zoon met mij belde; moe, verdrietig en een tikkie radeloos.

Hun zoon en ik spraken elkaar uitgebreid over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Ik luisterde vol medeleven naar zijn verhaal en het voelde ongelofelijk wreed dat ze nu gescheiden moesten worden. Ik zocht voor hem ook een fijne plek, al vond ik dat helaas niet dichtbij zijn geliefde vrouw. En ik volgde hun situatie, zoals ik zo vaak doe, want een casus als deze grijpt me altijd aan. Nog geen week later was het overduidelijk dat zij ging overlijden. Maar met vereende krachten zorgden de verpleegkundigen en artsen van beide locaties, dat ze nog even samen konden zijn. Die laatste dagen zat hij naast haar bed met haar hand stevig in de zijne. Wat was iedereen dankbaar dat ze samen waren. Ook toen zij het leven los moest laten, waren hun handen nog steeds innig verstrengeld.

In tijdsbestek van een paar weken, van samen thuis naar dit grote verdriet. De brute kracht en nietsontziende verwoesting van corona.

Meer lezen van Cynthia? Neem eens een kijkje op cynthiapoen.nl